Arhitektura

Beskompromisna funkcionalnost uvek je početna tačka našeg dizajna

U nastojanju da kreiramo istinski lepe životne prostore, nastojimo da u njih ujedno ugradimo intuitivnost i jednostavnost u svakodnevnom korišćenju. Svaki detalj u Marini Dorćol je pažljivo promišljen.

Saznaj više

Naselje otvoreno za sve

Marina Dorćol će biti otvoreno naselje. Naš cilj je da izgradimo gradski kutak u koji će Beograđani rado dolaziti da šetaju, voze bicikle i borave na vodi.

Posebno smo posvećeni uređenju keja, koji će se isticati ne samo dizajnom, već i prostorom između novih zgrada i parterom namenjenim restoranima, kafeima i prodavnicama. Kej ima dva nivoa, čime prati rešenja beogradske vodne regulacije na obalama velikih reka. Donji nivo planiramo da iskoristimo za postavljanje infrastrukture za vodene i druge sportove, kao što su biciklizam, vožnja rolera, skejtbordova, svega što čini savremeni urbani život.

Platoi širokog keja pretvaraju se u male trgove sa umirujućim pogledom na reku i prostore zasenčene raskošnim zelenilom, kroz koje struji gradski život i uliva se u uređene parkove sa česmama koje nude osveženje.

Zajedničke i privatne bašte na postamentu

U Marini Dorćol uvodimo koncept izgradnje sasvim drugačijeg osnovnog postamenta, koji je u potpunom saglasju sa lokacijom i njenim prirodnim prednostima i ograničenjima. Na osnovu njega, tog neosetnog stapanja sa parcelom, stvorili smo bazu da u Marini uobličimo nekoliko nivoa gradskog života, a da time ne narušimo harmoniju terena. Naše arhitekte to nazivaju „prelivanje enterijera u eksterijer“ – organska veza stambenih jedinica sa prirodom i rekom budućim stanarima pruža saglasje sa okolinom, ali ne na uštrb svih najsavremenijih potreba. 

U postamente i ispod zemlje diskretno smeštamo parking i sve ostale elemente neophodne za snabdevanje i gotovo nevidljivog održavanja jednog ovakvog naselja. Na samim pločama postamenata za stanare Marine gradimo bašte koje se penju vertikalno, nižu se ka gore. Ovo nam omogućava da ponudimo ono što smatramo vrhunskim luksuzom u življenju – mogućnost da iz svoje dnevne i spavaće sobe imate direktan izlaz u svoju raskošnu baštu, a da vam istovremeno, samo dva sprata niže, bude dostupno sve što zadovoljava potrebe savremenog urbanog života.

Izdašno proporcionisane terase i pogled bez zaklona

Isti princip važi i za stanove na višim etažama. Svaki od njih će celom svojom dužinom biti opasan izdašno proporcionisanom terasom, takođe ušuškanom u raskošno, održavano zelenilo. Na ovaj način u svakom stanu u Marini stvaramo željenu atmosferu i snažan utisak da, iako živite u urbanom naselju, kvalitet stanovanja je kao da ste u privatnoj kući.

Arhitektura užih i nižih, zaobljenih zgrada uz reku omogućava nam da njihovim pažljivim postavljanjem u tačkastoj strukturi one ne narušavaju pogled, vidik i osunčanost susednih zgrada. Tako će i stanovi u talasasto izvijenoj zgradi u centralnom rejonu imati vidik ka reci i ka Linijskom parku.

Ulice i zelenilo

Veliku ulogu u Marini Dorćol ima zelenilo, koje pravi duboku senku, omogućava prirodno rashlađivanje i regulaciju vlage. U naš rejon povlačimo gusto rastinje kejskog parka i povezujemo ga sa zelenilom iza rukavca, koje će prirodno srasti sa raskošnim zelenilom i novim parkom oko zgrade nekadašnje elektrane „Snaga i svetlost“. 

Iskoristili smo sve naše znanje i iskustvo da smisleno spojimo ove zelene prostore. U skladu sa tim smo između zgrada postavili zelenu ulicu, pešačku i stambenu zonu, čija će važna uloga biti da spaja, osvežava i opušta. Osmislili smo dobro trasirane ulice, koje će se nadovezati na postojeću urbanističku mrežu, a u njima će biti još prostora za uslužne radnje, kako bi se ispunile svakodnevne potrebe ljudi koji žive u Marini Dorćol i njenoj okolini.

Prostore koji služe za odlaganje svega što omogućava snabdevanje i održavanje rejona, kao i za parkiranje automobila posetilaca i stanara, smestili smo pažljivo i nenapadno ispod zemlje.

Building and tree

Bauhaus dragulj

Deo bogate istorije Beograda nalazi se i u Marini Dorćol: ovde su tridesetih godina prošlog veka švajcarski inženjeri iz Bazela izgradili prvu termoelektranu na ugalj, koja je omogućila dalju elektrifikaciju grada. Čisti, glatki i strogi oblici ovog arhitektonskog dragulja, rađeni u slavnom evropskom stilu Bauhausa i danas govore o njenoj tehničkoj superiornosti. Zgrada nekadašnje elektrane, sada ruinirana, biće pažljivo rekonstruisana, kao i prostor oko nje. Raduje odluka da se ovde smesti Muzej Nikole Tesle. 

Ispod krana pravimo novi park. Stara dizalica ostaje kao uspomena i podsećanje da se od svega da napraviti igra. U nju planiramo da ugradimo most, sa kog će se pružati pogled ka novoj gradskoj četvrti, novoj luci i dalje ka ušću Save i Dunava. Kran se nalazi na važnoj liniji sa koje se otvara vidikovac, od kejskog parka ka budućem muzeju. 

Sa velikim zadovoljstvom razvijamo sinergiju sa susednim projektom izgradnje novog Linijskog parka, koji se gradi prema planu beogradskih urbanista, duž stare železničke pruge koja vodi južno od Marine Dorćol. Spajanje parka i Marine Dorćol upotpunili smo postavljanjem dva skvera, ušuškana između novih zgrada. Skverovi su u ravni sa drugom izraženom urbanističkom linijom i čine važan urbani prostor na putu kroz dugačak park, nudeći širok pogled ka reci i luci. Taj deo smo nazvali Kapija Marine Dorćol.

Na ovoj liniji nalazi se još jedan upečatljiv istorijski spomenik, izgrađen u službi nekadašnje elektrane. Staru pumpnu stanicu, takođe izgrađenu u stilu Bauhausa, želimo brižljivo da uredimo i dodelimo joj novu funkciju, dostojnu ulaza u Marinu Dorćol.

Upoznajte kreatore

Stanislav Fiala

Stanislav Fiala je svetski priznat i višestruko nagrađivan arhitekta. Fialina arhitektura iznenađuje i inspiriše. Posebna karakteristika njegovih građevina su zelene fasade i zeleni krovovi. Fialine zgrade su drugačije, uvek na granici između arhitekture i umetnosti.

Među mnogobrojnim priznanjima koje su projekti Stanislava Fiale do sada dobili su „Zgrada godine u Češkoj“, „Nagrada grada Praga za građevinu godine“, kao i „Atlas savremene svetske arhitekture Fejdon“. Projekti Stanislava Fiale su se takođe dva puta našli u finalu konkursa „Mies van den Rohe“, svojevrsnog gran-prija evropske arhitekture. Poslednji takav projekat je poslovna zgrada DRN, realizovana u centralnom jezgru Praga, koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Jelena Kuzmanović

Jelena Kuzmanović je takođe nosilac više važnih nagrada u arhitekturi, među kojima su gran-pri 33. Salona arhitekture, nagrada u kategoriji Arhitektura na 34. Salonu arhitekture, nagrada „Ranko Radović“ za realizovano arhitektonsko delo u Beogradu i nagrada 44. Majske izložbe ULUPUDS-a. Jedan od projekata Jelene Kuzmanović takođe je nominovan za nagradu „Mies van den Rohe“. Njen profesionalni opseg usmeren je na projektovanje poslovnih i stambenih objekata, zatim objekata iz oblasti sporta, kulture, kao i na rekonstrukciju i revitalizaciju zdanja nasleđa. U projektima Jelene Kuzmanović primenjena materijalizacija uvek izražava težnju da arhitektura bude definisana skupa s pejzažom, svetlošću i duhom prostora koji nastanjuje.

Stanislav Fiala i Jelena Kuzmanović (levo) sa svojim saradnicima u birou „Kuzmanović + Fiala“
Kontaktirajte nas

Postanite deo Marine Dorćol